مرکز مطالعات بینالمللی و استراتژیک (CSIS) مستقر در واشنگتن٬ اخیرا با انتشار گزارشی اعلام کرده است که اقداماتی که جمهوری اسلامی در آمریکای جنوبی و بهخصوص ونزوئلا انجام داده٬ از جمله تأسیس کارخانههای گوناگون٬ منفعت اقتصادی برای جمهوری اسلامی ندارد و صرفا با اهداف سیاسی یا بهعنوان پوششی برای انتقال تکنولوژی حساس و ممنوع انجام شده است.
نشست اتحادیه اروپا برای تحریم نفت ایران یک هفته جلو افتاد
به گزارش دویچه وله، وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا سوم بهمن سیاست تحریمی خود علیه نفت ایران و نیز معامله با بانک مرکزی این کشور را اعلام خواهند کرد. همزمان محمود احمدینژاد در پی جلب حمایت متحدانش در آمریکای لاتین برای دور زدن تحریمهاست.
نشست وزرای اتحادیه اروپا بر سر اعمال تحریمهای تازه علیه ایران یک هفته زودتر برگزار خواهد شد.
پیشتر این نشست برای روز ۳۰ ژانویه (۱۰ بهمن) برنامهریزی شده بود اما به دلیل تداخل زمان تشکیل آن با نشست سران اتحادیه اروپا در مورد بحران حوزه مالی یورو، وزرای امور خارجه اروپا روز ۲۳ ژانویه (سوم بهمن) برای اتخاذ تحریمهای شدیدتر علیه ایران دیدار خواهند کرد.
یکی از دیپلماتهای ارشد اتحادیه اروپا در گفتوگو با خبرگزاری آلمان تأیید کرده است که وزرای اتحادیه اروپا در نشست خود در بروکسل، سیاست خود در مورد تحریم نفتی ایران و همچنین ممنوعیت معامله با بانک مرکزی جمهوری اسلامی را اعلام خواهند کرد.
کمکهای مالی جمهوری اسلامی به ونزوئلا برای جلب دوستی
هوگو چاوز، رییسجمهوری ونزوئلا در سخنان خود با دفاع از ایران، نسبت به فشارها و "تهدیدهای جنگطلبانه آمریکا" علیه این کشور اظهار نگرانی کرده است.
آقای چاوز در دیدار با محمود احمدینژاد در کاراکاس، فشارهای کنونی بر دولت ایران را "تهدیدی برای صلح" دانست و با اشاره به سیاستهای آمریکا گفت: «آنها ما را به عنوان تجاوزگر معرفی میکنند.»
رییسجمهوری ونزوئلا ایالات متحده و همپیمانان اروپایی این کشور را متهم به بهانهجویی و بیان ادعاهای نادرست در مورد برنامههای هستهای ایران کرد و این رفتار را مشابه با رفتار جامعه جهانی پیش از حمله آمریکا به عراق خواند.
محمود احمدینژاد در روز یکشنبه (۸ ژانویه/۱۸ دی) سفری پنج روزه را به مقصد آمریکای لاتین آغاز کرد که ایستگاه اول این سفر ونزوئلا بود. این پنجمین سفر رییسجمهوری ایران به ونزوئلاست که یکی از متحدان ایران در منطقه آمریکای لاتین به شمار میآید.
محمود احمدینژاد در سخنرانی مشترکی با هوگو چاوز اظهارات کشورهای غربی در مورد تلاش ایران برای ساخت بمب هستهای را به "جوکی" تشبیه کرده که بایستی به آن "خندید."
هوگو چاوز در این سخنرانی با اشاره به حمایتهای مالی ایران از ونزوئلا خاطر نشان کرد که کمکها از سوی تهران موجب ساخت ۱۴ هزار خانه و کارخانه در این کشور و تولید مواد غذایی و ماشینهای کشاورزی و وسائل نقلیه شده است.
مرکز مطالعات بینالمللی و استراتژیک (CSIS) مستقر در واشنگتن٬ اخیرا با انتشار گزارشی اعلام کرده است که اقداماتی که ایران در آمریکای جنوبی و بهخصوص ونزوئلا انجام داده٬ از جمله تأسیس کارخانههای گوناگون٬ منفعت اقتصادی برای جمهوری اسلامی ندارد و صرفا با اهداف سیاسی یا بهعنوان پوششی برای انتقال تکنولوژی حساس و ممنوع انجام شده است.
هشدار آمریکا برای پرهیز از تعمیق روابط با ایران
سفر محمود احمدینژاد به آمریکایی لاتین در شرایطی صورت گرفته است که بحران تشدید تحریمهای بینالمللی علیه ایران شدت گرفته و این کشور به دلیل برنامههای هستهای و همچنین تهدید به بستن تنگه هرمز با فشارهای روزافزون غرب روبروست.
رؤسای جمهور ایران و ونزوئلا در نظر دارند همراه هم جهت شرکت در مراسم تحلیف ریاستجمهوری دانیل اورتگا در روز سهشنبه (۱۰ ژانویه/۲۰ دی) به نیکاراگوئه سفر کنند.
دولت آمریکا در آستانه سفر محمود احمدینژاد به آمریکای لاتین به کشورهای منطقه هشدار داده بود که از تعمیق مناسبات خود با دولت ایران پرهیز کنند. پیشتر شماری از نمایندگان کنگره آمریکا نسبت به گسترش نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه ابراز نگرانی کرده و آن را خطری برای امنیت ایالات متحده دانسته بودند.
در همین حال وزیر امور خارجه اکوادور که کشورش در روزهای آینده میزبان محمود احمدینژاد خواهد بود، از روابط میان تهران و کیتو دفاع کرده و گفته است که این کشور "حق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای" را به رسمیت میشناسد.
ایران همواره مدعی شده که تلاشهای این کشور برای دستیابی به انرژی هستهای با اهداف صلحطلبانه صورت میگیرند اما در مقابل کشورهای غربی صحت این ادعا را مورد تردید قرار میدهند.
مقامات ایران روز دوشنبه (۹ ژانویه/۱۹ دی) از راهاندازی تأسیسات فردو خبر داده و اعلام کردند که این مرکز توانایی تولید اورانیوم غنی شده بیست، سه و نیم و چهاردرصدی را دارد.
سفری با هدف یافتن متحدان جدید
به باور کارشناسان سفر اخیر رییسجمهوری ایران به آمریکایی لاتین با هدف یافتن متحدان تازه و همچنین بهرهبرداری از همکاری کشورهای این منطقه در یافتن راهی برای دور زدن تحریمهایی است که صنعت نفت ایران را هدف قرار گرفتهاند.
یکی از کارشناسان مستقر در لندن به خبرگزاری فرانسه گفته است، هر چند ونزوئلا تا کنون بر حمایت خود از ایران تأکید کرده اما با این حال رویهای "بسیار محتاطانه" را در پیش خواهد گرفت و در روابط خود با تهران "از حد تحمل آمریکا" فراتر نخواهد رفت.
در همین حال رافائل رامیرز، وزیر نفت ونزوئلا اظهار داشت دولت این کشور در سفر محمود احمدینژاد به کاراکاس هیچگونه توافقنامهای در زمینهی صنعت نفت با ایران امضا نکرده است.
آقای رامیرز با اشاره به تحریمها علیه ایران و تهدید جمهوری اسلامی در مورد بستن احتمالی تنگه هرمز گفت که سازمان اوپک "نمیتواند در این زمینه دخالت کند." ایران و ونزوئلا هر دو از اعضای سازمان کشورهای تولید کننده نفت، اوپک به شمار میآیند.
وزیر نفت ونزوئلا همچنین اضافه کرد که "اقدامات ایران در زمینهی دفاع از حق حاکمیت خود تماما مسئلهای مربوط به این کشور است."
پارس دیلی نیوز
پارس دیلی نیوز